Acasă / Stil de viață / Importanta apei pentru organism

Importanta apei pentru organism

importanta-apei-pentru-organismul-umanApa este unul dintre nutrientele esentiale pentru buna functionare a mintii si a corpului, iar de functionarea acestora depinde viata ta. Aceasta ne este la fel de necesara precum aerul de care avem nevoie sa respiram. Pentru a-si sustine functiile vitale normale, un adult ar trebui sa bea aproximativ 2,5 l de apa pe zi intrucat, in medie, el atat metabolizeaza.
O persoana adulta poate trai 3 saptamani fara hrana, dar numai 3-5 zile fara apa. In functie de varsta, sex si nu in ultimul rand de grasimea corporala, o fiinta este alcatuita din apa, intr-un procent de 50% pana la 80%. Cantitatea si calitatea apei pe care o consumam ne afecteaza intr-o mare masura sanatatea.

Iata cateva reguli simple pentru o hidratare optima:

  1. Consumati apa cu un continut echilibrat de minerale, ce provine dintr-o sursa sigura.
  2. Specialistii recomanda consumul a aproximativ 2-3 litri de lichide pe zi sau 2 litri de apa.
  3. Nu consumati apa in timpul mesei. In acest caz, apa fiind rece, îngreunează digestia, diluand enzimele şi diminuand eficacitatea.
  4. In cazul in care nevoia de apa nu poate fi amanata, in timpul mesei, apa trebuie consumata la temperatura camerei. Apa prea rece face procesul digestiei mai lent.
  5. Cercetatorii recomandă consumul de apă înainte de masă, dar nu cu mai puţin de 30 de minute înainte. Astfel, sângele se va hidratează şi va face faţă aportului de calorii din alimentaţie
  6. Daca sunteti o persoana activa, cu un stil de viata mereu pe fuga, incercati sa beti mai multa apa in prima parte a zilei.
  7. Seara, incercati sa mentineti un moderat consum de apa. Activitatea noastra gastrica, precum si celelalte functii ale organismului, incetinesc in timpul somnului, iar corpul va elimina cea mai mare cantitate de apa prin transpiratie.
  8. Este nerecomandat consumul apei calde de la chiuveta. Transportata prin tevi, aceasta este supusa unui grad mai ridicat de coroziune si chiar poate contine deseuri periculoase ce dauneaza sanatatii. O alternativa mai buna poate fi apa rece si fiarta.
  9. Beti apa cu inghitituri mici si nu imediat. In plus, amestecand-o cu saliva, ea va intra deja in procesul de digestie si va fi mai bine asimilata de organism, devenind „mai hidratanta”.

10.   Apa potabilă imbunatateste metabolismul si te face sa te simti mult mai „plin”. Vei manca mai putin odata ce incepi sa bei mai mult! Este cel mai sigur si mai sănătos mod de a pierde in greutate.

Consumul insuficient de apa poategenera  probleme digestive, cutanate, probleme ale vezicii urinare si ale rinichilor, oboseala, dureri de cap si chiar ameteli. Păstrarea corpul hidratat nu este o glumă.

Vezi/descarcă articolul (GOOGLE DRIVE):  https://drive.google.com/file/d/0B4AUk7uqNRC6b1BJWmI5MkxLNDA/view

Despre Andreea Casota

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *