Economia privita prin indicatorii macroeconomici

macroeconomiaMacroeconomia este acea parte a economiei care consta in procesele si fenomenele care rezulta din corelarea activitatilor economice la nivelul economiei nationale. Ceea ce vreau sa spun,este ca  aceasta studiaza comportamentul economiei ca un tot unitar si comportamentul variabilelor agregate (somaj, cresterea economica, nivelul preturilor, inflatia).

Rezultatele macroeconomice sunt iesirile generate de activitatea agentilor economici agregati, iesiri pe care piata le valideaza, iar societatea  le recunoaste utilitatea de a satisface multitudinea nevoilor sociale.

Masurarea acestor rezultate se face prin intermediul indicatorilor macroeconomici. Indicatorii macroeconomici evidentiaza sintetic volumul bunurilor si serviciilor produse pentru uz final si vandute pe piata intr-o perioada determinata, de obicei un an, in intreaga economie si se calculeaza numai in expresie valorica.

Sunt sigura ca multi ati auzit vorbindu-se de PIB sau PNB …dar nu v-ati intrebat niciodata ce reprezinta cu adevarat. Cu toate acestea, ei sunt extreme de importanti cand vine vorba despre economia tarii.

  1. Produsul global brut ( P.G.B.)– exprima valoarea totala a bunurilor si serviciilor, cu caracter marfar si nemarfar, create in subsistemele economiei nationale, intr-o anumita perioada de timp, de obicei un an.

P.G.B. = P.I.B. + Ci

unde Ci = consumul intermediar, care cuprinde bunuri si servicii realizate in decursul unei perioade de timp si utilizate pentru a produce alte bunuri si servicii.

  1. Produsul intern brut (P.I.B.) – exprima valoarea bruta (sau de piata) a productiei de bunuri si servicii finale create in decursul unei perioade, de obicei un an, de agentii economici care isi desfasoara activitatea in interiorul tarii.

Principalele metode de determinare a PIB-ului sunt:

1.Metoda valorii adaugate:

Presupune calculul valorii adaugate brute (VAB) realizate de catre agentii economici in interiorul unei tari in decursul unei perioade si agregarea pe ramuri si pe ansamblul economiei nationale.

PIB = ΣVAB

VAB = valoarea productiei-costurile bunurilor intermediare(CI)

2.Metoda cheltuielilor

Din perspectiva cheltuielilor, PIB reprezinta suma urmatoarelor categorii de cheltuieli: cheltuielile de consum ale populatiei, investitiile brute, cheltuielile administratiilor publice si private si exportul net.

PIB=C+Ib+G+En

C=cheltuielile efectuate de gospodarii/menaje pentru achizitionarea bunurilor

  1. durabile
  2. nondurabile
  3. servicii

Ib = investitii brute=cheltuielile cu bunuri care pot genera venituri in viitor-cheltuielile pentru bunurile capital

Componentele Ib

  • formarea bruta de capital fix
  • modificarea stocurilor de materii prime si produse finite
  • constructia de noi locuinte

Ib=In+amortizarea capitalului fix

In=investitii nete=cheltuielile pentru cresterea stocului de capital tehnic

Amortizarea capitalului fix=investitia pentru inlocuire=cheltuieli pentru inlocuirea utilajelor si echipamentelor uzate, care trebuie casate.

G=sumele cheltuite de autoritatea guvernamentala in vederea acizitionarii de bunuri si servicii

En=soldul balantei comerciale=exportul net

En=Export-Import= diferenta intre cheltuielile pe care strainatatea le face pentru achizitionarea bunurilor produse de economia nationala si cheltuielile unitatilor economice de pe teritoriul tarii in favoarea economiei nationate.

3.Metoda veniturilor

Presupune insumarea veniturilor aferente factorilor de productie antrenati in activitatea economica a unei tari.

PIB va include:

– veniturile factorului de productie munca

– venituri din activitatile realizate pe cont propriueconomia

– profiturile firmelor

– rentele

– deprecierea capitalului

-taxe indirecte

-dobanzi

  1. Produsul intern net (P.I.N.)=valoarea neta de piata a bunurilor si serviciilor finale obtinute de agentii economici care isi desfasoara activitatea in interiorul unei economii nationale, intr-o perioada de timp determinata, de obicei un an.

PIN=PIB – amortizarea capitalului fix

  1. Produsul national brut (P.N.B)= valoare neta de piata a bunurilor si serviciilor finale brute, realizate de agentii economici autohtoni, indiferent unde isi desfasoara activitatea, intr-o perioada de timp determinata, de regula un an.

PNB=PIB+/- SVS

SVS=soldul veniturilor cu strainatatea

  1. Produsul national net (P.N.N.)= este expresia valorica neta curenta de piata a bunurilor si serviciilor finale produse de agentii economici care activeaza in interiorul tarii si in afara acesteia in decursul unui an.

PNN=PNB-amortizarea capitalului fix

  1. Venitul national (V.N). Venitul national exprima veniturile factorilor de productie, respectiv veniturile provenite din munca angajatilor, din activitatea de intreprinzator si cele din patrimoniu (salarii, profit, dobanda , renta, veniturile proprietarilor), sau prin insumarea cheltuielilor facute consum (C) si investitii (I).

VN=PNN la preturile pietei-Impozitele indirecte

DESCARCĂ FIȘIER: macroeconomia.docx

Despre Andreea Casota

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *