Acasă / Didactic / Ramurile economiei – Economia subterana

Ramurile economiei – Economia subterana

ECONOMIA REALA SI SUBRAMURILE EI

– economia subterana –

Ramurile economiei - economia subterana

Fara a exista delimitari rigide si ireversibile intre respectivele surse de provenienta a bunurilor economice si modalitatile de satisfacere a trebuintelor, ele prezinta deosebiri numeroase si importante, sub aspectul functional organizational si decisional, ceea ce i-a si determinat pe specialistii nostril din domeniul stiintelor sociale sa structureze activitatea economica in mai multe ramuri.

Economia reala reprezinta ansamblul de instituţii şi activităţi, procese de producţie, de schimb şi de consum de bunuri şi servicii. Aceasta la randul ei se imparte in activitati declarate respectiv nedeclarate oficial.

Noi ne vom axa pe economia neoficiala, care creeaza mai cele mai multe problem societatii, mai precis pe acea ramura a economiei marfare neoficiale- economia subterana. Ce este ea si ce cuprinde?

Economia subterana reprezinta totalitatea activitatatilor nedeclarate oficial si care creeaza valoare adaugata in economie , alta decat autoconsumul si munca voluntara. Aceasta este diferita de “economia gri” ce desemneaza activitatile aflate la limita legii- spre exemplu incadrarea unor venituri in alta grila de impozitare, decat cea corecta.

Economia subterana se imparte la randul ei in doua ramuri, cea legala, care cuprinde munca la negru si productia la negru, respectiv cea ilegala sau criminal, care se pedepseste si care se refera la afacerile cu droguri prostitutia.

Despre Andreea Casota

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *