Acasă / Gânduri / Adevărul în relaţiile de prietenie

Adevărul în relaţiile de prietenie

Prietenii sunt acei oameni care sunt alaturi de tine in orice situatie te-ai putea afla, acei oameni care iti vor aduce aminte in ceea ce crezi atunci cand te vor vedea dezorientat, acei oameni care sunt in stare sa mearga pana în panzele albe şi înapoi împreună cu tine, desi niciodata nu îţi vor spune asta… dar ţi-o vor demonstra cu fiecare ocazie.

Prietenia dintre doi oameni se înscrie in lista marilor valori ale umanităţii. Ea este un sentiment de simpatie, respect, afinitate reciprocă ce leagă două fiinţe umane. Prietenia presupune o atitudine de bunăvoinţă reciprocă, suport,loialitate… dar, în opinia mea ingredientul secret al unei pretenii adevarate este sinceritatea şi încrederea reciprocă.

pinkyNu rupe firul unei prietenii, căci, chiar dacă îl legi din nou, nodul rămâne. – Octavian Paler

În primul rând, prietenia este cel mai fericit refugiu al omului, acea oază în care se poate retrage de câte ori simte nevoia de înţelegere şi de solidaritate sufletească, fie că este vorba de tristeţe sau bucurie. Prietenul este acela cu care împărtăşeşti totul, de la suferinţă la fericire. Persoana de langă tine trebuie să fie una  extrem de sinceră, căci numai aşa poţi să zideşti o prietenie curată şi neprefăcută. Alegând să stăm pe lângă personae prefăcute, ce se ascund tot timpul în spatele unor ziduri, putem fi siguri că în cele din urmă vor fi tentaţi să ne minta chiar şi pe noi. Trădarea….va fi atunci un moment dureros, ale cărui ecouri se vor resimţi mult timp în suflet.

În al doilea rând, un prieten adevărat este acela care îţi cunoaşte perfect valorile si rigorile morale.Prietenia presupune o comunicare profundă, o înţelegere şi acceptare a resorturilor sufleteşti ale celuilalt. Un prieten adevărat: îţi ştie slăbiciunile, dar îţi arată calităţile îţi simte temerile, dar îţi întăreşte credinţa, îţi cunoaşte îngrijorările, dar îţi eliberează spiritul îţi recunoaste defectele, dar îţi subliniază posibilităţile” (William Arthur Ward). Într-un cuvânt un prieten adevărat este acela care îţi dă libertatea să fii tu însuţi, fără să fii nevoit sa te ascunzi în spatele unor măşti. Un exemplu bun, se poate remarca şi în literatura română, prietenia dintre Mihai Eminescu şi Ion Creangă. Cu toate că la o privire superficială, păreau că nu au nimic în comun, sufletele lor se înâlneau în preţuirea pentru adevăr şi cunoaştere, pentru cinste şi onestitate. Adevărul este cel care a stat la temelia consolidării unei legături atât de puternice.

În concluzie, pentru a păstra o prietenie adevărata nu este nevoie decât de sinceritate şi caritate reciprocă. Prietenia nu are nevoie de farduri, nu cere nimic din cele exterioare şi dacă ea găseşte multe avantaje fără a le căuta… atunci este mulţumită de sine însăşi fiindcă pentru sine aceasta este cea mai de preţ recompensă.

foto © Andrei Staicu | www.andreistaicu.com

Despre Andreea Casota

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *