Acasă / Didactic / Filosofie / Libertate si stat – Eseu la filosofie

Libertate si stat – Eseu la filosofie

Libertatea nu constă în faptul că oamenii pot face tot ce doresc, ci în faptul că ei nu trebuie să facă ce nu doresc.” (Jean-Jacques Rousseau – Libertatea si Autotitatea Legii)

Printre preocuparile filosofilor din toate timpurile, problema libertatii a ocupat un loc primordial. Stim ca intr-o tara democratica oamenii sunt liberi, dar inseamna asta oare ca ei pot face tot ce doresc, ca pot ei actiona dupa cum le place, fara sa tina cont de nimic altceva decat de propriile placeri si interese?

Cand fiecare face ce-i place, se face adesea ce nu le place altora. Insa oamenii nu traiesc singuri, ci impreuna cu ceilalti intr-o comunitate politica, intr-un stat. Fiecare depinde de celalalt, intretine relatii cu el, relatii uneori conflictuale, in care libertatea se confrunta si se neaga reciproc. In aceasta situatie, nu se poate vorbi de libertate in afara respectarii legii, a normelor de convietuire in societate.

Libertatea inseamna deci, mai putin a face ce vrea, cat a nu fi supus altuia, sau mai bine zis a nu se supune vointa altuia vointei noastre. Marele filozof Jean-Jacques Rousseau afirma ca libertatea social–politica este indisolubil data de existenta legilor: “Liber este acel om ce se supune numai legilor.”  Dupa acesta, legile exprima vointa comuna a oamenilor, a unui popor, ele sunt expresia “vointei generale” si tocmai de aceea un popor liber are un conducator si nu un stapan. Daca toti oamenii se supun legilor, inseamna deci ca niciun om nu se supune vointei arbitrare a altui om.

Rousseau exprima in urmatorii termini “Marea problema a politicii”: “A se gasi o forma de guvernamant care sa puna legea in slujba omului. ”Drept solutie gasita a fost crearea unui contract social, o forma de asociatie care sa apere si sa protejeze cu toata forta comuna, persoana si bunurile fiecarui asociat si in cadrul caruia fiecare dintre ei, unindu-se cu totii, sa nu asculte totusi decat de el si sa ramana tot atat de liber. Fiecare individ isi cedeaza comunitatii drepturile, insa in schimb devine memru al acelei comunitati, primind la randul sau drepturile tuturor celorlalti membri legati de intreg. Asadar, un popor este liber in masura in care guvernantii reprezinta cu adevarat organul legii si nu anumite interese ale unor indivizi sau ale unor grupuri sociale.

Astfel, putem spune ca afirmatia lui Rosseau despre libertate este valabila si in zilele noastre si constituie chiar un model pentru guvernantii alfati la conducerea destinului tarii noastre. Daca noi nu ne nastem egali din punct de vedere biologic, istoric sau social, totusi suntem egali in drepturi si liberi sa ne depasim conditiile date si aici il citez din nou pe celebrul filozof: ”Întrucât omul se naşte liber şi stăpân pe soarta sa, nimeni nu poate, indiferent de pretext, să-l supună fără voia sa. ”(Jean-Jacques Rousseau) Si asa, democratia devine mijlocul prin care se poate ajunge la cea mai larga sfera a libertatii individuale.

foto: Andrei Staicu | www.andreistaicu.com

Despre Andreea Casota

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *